کاراته شوتوکان JKA | ||
|
گی چین فوناکوشی گی چین فوناکوشی (1957-1868) وی در شهر شوری بدنیا آمد،امروزه او را پدر کاراته مدرن می دانند. او تعلیمات خود را زیر نظر دوست ایتوسو یعنی استاد آزاتو کاراته را فرا گرفت ولی او نه فقط کاراته را بلکه او کلاسیکهای چینی، خوشنویسی و لهجه های کونفوسیوس را فرا گرفت. فوناکوشی هنر کاراته را در مقابل رئیس مدارس بنمایش گذارد و در سال بعد (1903) کاراته قسمتی از برنامۀ ورزش و تربیت بدنی مدارس پسران در شهر شوری شد. بعلت سابقه پر ثمر آکادمیک فوناکوشی و دانش فلسفی او در مورد هنر کاراته ، او مورد توجه روشنفکران و افراد تحصیل کرده قرار گرفت. وی بهمراه هم عصران خود بین سالهای(1905تا1916) در سراسر ژاپن و اوکیناوا این هنر را عرضه کرد و در سال 1917 به علت در خواست وزارت آموزش و پرورش ژاپن کاراته را در توکیو بنمایش گذاشت.او همچنین این کار را درمقابل جیگورو کانو بنیانگذار جودو انجام داد . استاد کانو بقدری تحت تأثیر تکنیکهای وی قرار گرفت که بعضی ازحرکات کاراته را با هنر جودو ترکیب کرد. فوناکوشی دو کتاب نوشت. ریوکیو کمپو کاراته (رنتان گوشین کاراته جوتسو) و کاراته دو کیوهان ، است. بعد از جنگ جهانی درسال 1953 او کاراته را در ژاپن باز سازی کرد و از وی خواسته شد به ایالات متحده امریکا برود. ولی او در عوض تعدای از بهترین شاگردان (نی شی یا ما) خود را روانه امریکا کرد. دو سال قبل از مرگ خود ،فوناکوشی ریاست اولین انجمن کاراته ژاپن (JKA)را بعهده گرفت.فوناکوشی بنیانگذار کاراته شوتوکان JKA می باشد. وی در 26 آوریل 1957 درسن 89 سالگی بدرود حیات گفت. منابع و مآخذ: بزرگان کاراته نوشته احد تن زاده ![]()
شوتوکان "خانۀ شوتو" "مکتب شوتو"
شوتو لقب " استاد گی چین فوناکوشی پدر کاراته جهان" و کان خانه و مکتب وی بود.استاد فوناکوشی علاوه بر کاراته در خوشنویسی و نیز سرودن اشعار به زبان چینی شهرتی داشت، (تابلوهای خوشنویسی شده خود را با نام شوتو امضاء میکرد). وی زمانیکه به توکیو مهاجرت کرد با همکاری جیگورو کانو (بنیانگذار جودو) محلی را برای آموزش کاراته ایجاد نمود. از آنجا که در زبان ژاپنی مکان را کان مینامند، مکتب یا سبک فوناکوشی (در واقع شوتو) شوتوکان نامیده شد. در حال حاضر شوتوکان یکی از چهار سبک اصیل و بزرگ کاراته دنیا محسوب می شود. علاوه بر آن شوتوکان متعلق به سیتم شوری ته در کاراته می باشد
![]() منابع و مآخذ بزرگان کاراته نوشته احد تن زاده
![]()
کاراته دو (سبک شوتوکان) ورزش و سلامتی و رژیم های غذایی مطالب متفرقه ![]() اسامی کاتاها در کاراته شوتوکان
در کاراته بیش از 70 کاتا وجود دارد. که در کاراته شوتوکان 26 از این فرم ها کار می شود
بعضی از کاتاها در سطوح مختلف آموزشی هستند. بعنوان مثال کاتای تکی سه سطح دارد. این بدین معناست که کاتائی که تکی نامیده می شود در واقع سه کاتا می باشد که هر کدام در سطح متفاوتی از دشواری هستند. فهرست زیر در برگیرندۀ 26 کاتاهای شوتوکان می باشد.
![]() گفته میشود کاراته دارای قدمتی پنج هزار ساله است و یکی از استادان اولیه و مبتکران این فن «بودید هاراما» میباشد که حدود 525 سال قبل از میلاد مسیح میزیسته. وی که از پیشوایان مذهبی بود، پس از کسب علوم زمان خود، به منظور آموزش تعالیم مذهبی به دیگران، به تنهایی از هند راه افتاد و پس از راهپیمایی چند هزار کیلومتر و با پشت سر گذاشتن موانع طبیعی بسیار، به چین رسید و در ایالت «هونان» و معبد شائولین اقامت گزید. تعالیم «بودید هاراما» شامل تمرینات شدید انضباطی و انجام اعمال پرهیزگاری بود. وی 9 سال در کوهها و غارها به انزوای کامل نشست، 9 سال ریاضت همراه با تفکر و برای این که شاگردان نیز بتوانند در مقابل ساعتهای طولانی تفکر و اندیشه، تاب مقاومت بیاورند و نیز با زورگویانی که تعالیم مذهبی و مردان دینی را سد راه خود میدیدند به مبارزه و مقابله برخیزند، 18 حرکت تمرینی را ابداع کرد که در حقیقت زیربنای حرکات کاراته امروزی میباشد. از طرفی، هنگامی که حکومتهای استبدادی در چین، سلسله «کینک» و سلسله «ساتسوما» در اُکیناوا به منظور جلوگیری از ورزیده شدن مخالفان و نیز تحت کنترل درآوردن مردم قانون منع استفاده از شمشیر را به مورد اجرا گذاشتند و به جمعآوری سلاحهای رزمی اقدام نمودند، مردم به سوی آموزش هنر مبارزه با دست خالی روی آوردند که همین امر، موجب شکوفایی هر چه بیشتر «کاراته» شد.
در سال 1921 یکی از استادان برجسته کاراته اُکیناوا، به نام «گیچین فوناکوشی» توانست با قدرت و ظرافت تمام، کاراته را به ژاپن معرفی نماید و برخی دیگر از هنرجویان که تحت تعلیم بزرگترین استادان اُکیناوا قرار گرفته بودند، تکنیکهای سنتی را با یکدیگر ترکیب نموده و سبکهای متعددی از کاراته را بوجود آوردند. در حال حاضر کاراته شامل صدها سبک میشود که در واقع بازگشت همه آنها به چهار سبک اصلی و مادر میباشد.
شوتوکان گوجوریو شیتوریو وادو ریو
![]() هیان شودان
این کاتا دارای 21 حرکت می باشد و در این کاتا 5 تکنیک اساسی وجود دارد که عبارتند از:
1. گدان بارای
2. اوی زوکی
3. تتسویی
4. جودان آگه اوکه
5. شوتواوکه
دارای 2 داچی (1- زنکتسو داچی 2- کوکوتسوداچی) می باشد.
خط اجرای آن (انبوسن) بشکل آی (I) انگلیسی است. مدت زمان اجرای آن 30 ثانیه می باشد. استاد ایتوسو معلم آموزش و پرورش و یکی از اساتید معروف شهر شوری بود که نقش عمدهای در توسعه و گسترش کاراته در آن زمان داشت. او از کاتای کانکو دای که از ماتسومورا فرا گرفته بود پنج کاتا استخراج و تدوین نمود و عقیده داشت فراگیری این پنج کاتا برای نوآموزان کاراته بهتر و راحتتر میباشد و این پنج کاتا را (هیان) نامید.هیان شودان اولین کاتا از سری پنج کاتاهای هیان می باشد و اولین کاتا برای اشخاص که کاراته را آغاز می کند ،هیان شودان می باشد.لیکن حتی شاگردان پیشرفته نیز نباید از آن غافل باشند. زیرا اثر اهمیت کاتاهای هیان بعد ها مشخص گشته و نباید آنها را فراموش نمود.کاتاهای هیان بسیار اساسی و معنای آنها بسیار واضح می باشد. گر چه شاگردان زیادی بدون درک معنای واقعی آن ، آنرا کار می کنند.
![]()
![]() ÇÏÇãå ãØáÈ |
![]() |